Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Pak Cik Ini Sanggup Berbasikal Dari Kedah Ke Thailand Semata-mata Menghadiri Majlis Ilmu

Seorang pegawai tentera Thailand telah memuat naik satu posting pada laman Facebooknya. Dia menceritakan pengalamannya bertemu dengan seorang pak cik yang sedang dalam perjalanan pulang ke Kelantan.

Awalnya, dia dan seorang lagi rakannya menahan pak cik tersebut kerana mahu menghulurkan bantuan. Namun, dengan baik sekali pak cik tersebut telah menolak bantuan mereka. Yang dipintanya hanyalah dua botol air mineral.

Pegawai tenter tersebut turut kagum melihat kelengkapan basikal tersebut yang mempunyai pam angin tayar dan juga bekalan makanan. Berikut adalah posting pegawai tentera tersebut

Semua manusia mempunyai haluan hidup dan cerita tersendiri. Sekurang-kurangnya perjalanan itu kita dapat melihat keindahan panorama ciptaan Tuhan. Pakcik ini telah sebulan di rumah saudaranya di Kedah dan hari ini dia kembali pulang ke Kelantan untuk meneruskan aktiviti dakwah di Yala. 

Saya amat menghormati semangatnya. Dia bawa bersama segala kelengkapan di basikal termasuk sumber makanan, kelengkapan pengembaraan dan pakaian diri. Dan apa yang penting ialah dia mengikut peraturan dan undang-undang negara dengan betul. Selamat pergi dan sehingga berjumpa lagi, kami akan membantu pakcik sebagai tetamu kami.

Saya tahan dia bukan sebab apa tapi mahu hulurkan bantuan. Mungkin saya boleh membantunya. Ketua kami menghulurkan sedikit wang tapi dia menolak. Nak hantar separuh jalan juga ditolak tawaran itu. Akhirnya dia cuma minta 2 botol air minuman dan meminta izin untuk pergi dulu. Semoga pakcik ini sentiasa dirahmati Allah. Amin.

Video pak cik tersebut juga telah viral di media sosial. Ramai yang kagum akan semangat lelaki itu dalam aktiviti berdakwah dan melawat saudaranya.

Sumber: Facebook Dek-chai Yuyee

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}