Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Enaknya! Rangup Dan Sedap Berkuah, Resepi Kuey Teow Kung Fu

Sedapnya! Hidangkan panas-panas!
Editor
12 Aug 2020, 03:15 PM

Kuey Teow Kung Fu kalau masak dengan betul memang sedap sangat, lagi-lagi kalau rangup dan berkuah. Kombinasi yang sangat enak. Bezanya Kuey Teow Kung Fu ialah kita kena goreng kuey teow yang digaul dengan telur sampailah dah garing kemudian dihidangkan dengan kuah yang lazat.

enaknya! rangup dan sedap berkuah, resepi kuey teow kung fu

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk kuah kung fu:

3 sudu besar minyak masak

3 ulas bawang putih

1 ketul isi ayam

sedikit lada sulah

sedikit hirisan lobak merah

5-6 ekor udang

1 keping kek ikan

7-8 biji bebola ikan

4-5 batang sayur jagung muda /baby corn

2 ekor sotong

anggaran 6 cawan air (untuk 4 orang makan)

1/2 ketul kiub ayam

2-3 sudu besar tepung jagung + sedikit air

10 tangkai cili padi

sayur pak choy

1 biji tomato

garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk taburan:

1 tangkai daun bawang

bawang goreng

Bahan-bahan untuk kuey teow goreng:

1 bungkus /500g kuey teow

2 biji telur

sedikit garam

sedikit lada sulah

Cara Penyediaan:

enaknya! rangup dan sedap berkuah, resepi kuey teow kung fu

Cara-cara untuk kuah:

  1. Cincang kasar bawang putih.
  2. Buang tangkai dan belah hujung cili padi.
  3. Belah 4 sayur jagung muda (baby corn) dan tomato.
  4. Potong memanjang carrot.
  5. Sayur pak choy buang hujung (bahagian akar) dan tak perlu potong sayur, biarkan sehelai panjang
  6. Daun bawang hiris untuk hiasan
  7. Fish cake dan fish ball hiris nipis
  8. Potong kecil isi ayam dan sotong.
  9. Bersihkan dan buang tali hitam belakang udang.
  10. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
  11. Masukkan isi ayam dan lada sulah.
  12. Masukkan carrot, udang, fish cake, fish ball, baby corn dan last sekali sotong.
  13. Masukkan air.
  14. Masukkan kiub ayam.
  15. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air kemudian masukkan sedikit demi sedikit kedalam kuah.
  16. Masukkan cili, sayur pak choy, lada sulah, tomato dan garam secukup rasa.

Cara-cara goreng kuey teow:

  1. Bilas sikit kuey teow dan toskan.
  2. Pecahkan telur, tambahkan sedikit lada sulah dan garam kemudian kacau sebati.
  3. Ambil satu bahagian kuey teow.
  4. Tuang sikit telur dan gaulkan.
  5. Panaskan minyak dan goreng kuey teow.
  6. Goreng sampai garing di bahagian tepi.
  7. Tuang dengan kuah tadi dan hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.

Tips:

  1. Sotong masukkan last sekali dan tak nak masak lama sebab nanti sotong jadi keras dan liat.
  2. Tepung jagung tak boleh masuk terus, bancuh dulu sebab takut kuah berketul.
  3. Satu bungkus air anggaran 6 cawan air untuk 4 orang makan dan seorang dlm satu cawan lebih. Agak-agak kalau anda masak dlm kuantiti berlainan.

Sumber: Resepi Che Nom

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}