Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Kesihatan

Mungkin Anda Mengalami Gangguan Mental Jika Gemar Shopping Keterlaluan

Cari solusi yang terbaik untuk anda.
17 Mar 2021, 08:00 AM

mungkin anda mengalami gangguan mental jika gemar shopping keterlaluan

Kredit: pressfoto/Freepik

Sebut saja tentang shopping, teringat pula dengan sebuah filem Hollywood iaitu Confessions Of A Shopaholic yang diadaptasi dari sebuah novel yang sama nama. Kalau anda pernah tengok filem tu, anda dah sedia maklum betapa bermasalahnya orang yang gila shopping ni, sampai menyusahkan orang lain.

Antara senarai perkara di bawah ni, yang mana satu anda rasa kena dengan anda? Jom lihat:

#1 Shopping melampaui bajet atau apa yang anda mampu.

#2 Shopping bila anda rasa marah, kecewa atau tertekan.

#3 Tak mampu nak kawal langsung diri anda daripada membeli.

#4 Perbelanjaan berlebihan anda telah menimbulkan masalah kewangan dalam hidup anda.

#5 Anda ada konflik dengan orang tersayang disebabkan tabiat shopping anda.

#6 Bila nampak je barang yang anda suka, anda akan rasa gelisah dan tergesa-gesa nak beli, takut ada orang lain chop dulu.

#7 Anda selalu rasa bersalah dan menyesal setiap kali lepas shopping.

#8 Anda selalu beli barang yang tak pernah dipakai pun.

#9 Anda selalu fikir dan risau tentang duit sepanjang masa.

Kalau anda rasa benda-benda ni kena dengan anda, sebenarnya anda mungkin mempunyai masalah psikiatrik bernama Compulsive Shopping Disorder (CSD) atau gangguan belanja kompulsif. Menurut sebuah kajian World Psychiatric Association (WPA), sebuah pertubuhan antarabangsa tentang psikiatrik, CSD adalah sejenis gangguan kawalan impuls, kecanduan tingkah laku atau mungkin juga berkaitan dengan obsesi.

So, kalau anda tak nak masalah ni menyusahkan hidup anda dan orang yang tersayang, cubalah terapi yang boleh membantu dalam mengawal diri anda daripada berbelanja secara keterlaluan. Kat Malaysia sekarang ni ada tiga je klinik pakar yang boleh merawat shopping addiction. Bolehlah anda cuba kunjungi.

Tapi kalau tak mampu nak jalani terapi bersama pakar, anda boleh saja cari solusinya online. Ada banyak blog yang bagi tips tentang nak atasi masalah gila shopping ni. Rajin-rajinlah membaca dan praktikkan nasihat yang diberikan. Good luck!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}