Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Foodie

Teringin Nak Makan Lauk Kenduri Ayam Masak Merah! Resepi Ni Memang Gerenti Sedap!

Sedapnyaaaa lauk Ayam Masak Merah!
12 Nov 2020, 01:54 PM

Kalau pergi kenduri kendara lauk pertama yang akan kita cari adalah lauk Ayam Masak Merah makan pula dengan Nasi Minyak atau Nasi Tomato! Memang akan tambah 2 atau 3 pinggan!

teringin nak makan lauk kenduri ayam masak merah! ni resepi memang gerenti sedap!

Memandangkan PKPB sekarang ni, segala kenduri kendara pun kena hold dulu. Apa kata kita masak lauk kenduri kat rumah je.

Bahan-Bahan:

teringin nak makan lauk kenduri ayam masak merah! ni resepi memang gerenti sedap!

Bahan-bahan untuk kisar halus:

  • 20-25 biji cili kering
  • 5-8 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit air

Bahan-bahan untuk lain:

  • ½ -1 ekor ayam (size kecil atau sederhana)
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • minyak masak, anggaran 2 cawan
  • ½ biji bawang besar
  • 2 helai daun pandan
  • 1 batang kayu manis (boleh tambah pelaga,bunga lawang dan cengkih, jika suka)
  • 1 biji tomato
  • 1 batang serai
  • sedikit air,untuk berkuah
  • 2 sudu besar gula melaka
  • ½ -1 cawan susu cair
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • garam, secukup rasa
  • ½ cawan kacang pis
  • 1 biji bawang Holland/bawang besar, untuk taburan akhir

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk ayam masak merah:

  1. Cincang kasar kesemua bahan-bahan untuk kisar halus.
  2. Masukkan dalam pengisar, tambah sedikit air dan kisar halus.

teringin nak makan lauk kenduri ayam masak merah! ni resepi memang gerenti sedap!

  1. Potong ayam kepada bahagian kecil, gaulkan bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak. Goreng kesemua ayam sehingga separuh masak, angkat dan ketepikan.

teringin nak makan lauk kenduri ayam masak merah! ni resepi memang gerenti sedap!

  1. Keluarkan sedikit minyak, tumis bawang besar yang dihiris nipis sehingga kekuningan.
  2. Masukkan daun pandan yang dicarik dan juga kayu manis.
  3. Masukkan hirisan tomato dan serai. Kacau sehingga tomato hancur.
  4. Tuang kesemua bahan kisar halus dan masak sehingga pecah minyak serta warna kuah sambal bertukar manjadi gelap dan pekat.
  5. Masukkan ayam goreng separuh masak tadi, diikuti gula melaka, susu cair, air asam jawa, garam secukup rasa dan kacang pis.

teringin nak makan lauk kenduri ayam masak merah! ni resepi memang gerenti sedap!

  1. Tambah sedikit air jika kuah kering. Tabur dengan hirisan bawang holland pada akhir sekali dan masak sebentar sukup sekadar bawang holland layu.
  2. Bolehlah angkat dan hidang bersama nasi tomato, dan jelatah atau acar timun.

Tips:

  • Kalau tak ada susu cair, boleh ganti dengan susu full cream atau sedikit santan.
  • Jangan kisar bahan-bahan bersama tomato fresh, kerana nanti textur kuah ayam masak merah jadi kurang pekat berkilat dan rasa pun kurang sedap

Selamat mencuba ya!

Sumber: Resepi Chenom

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}