Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Foodie

Resepi Kek Coklat Macam Dalam Kartun Mr. Bean! Cantik, Sedap Dan Mudah Sebenarnya!

Masa kecil dulu mesti berangan nak makan kek coklat kat dalam kartun Mr. Bean kan?
22 Sep 2020, 03:52 PM

Kalau korang tengok animasi Mr Bean dulu, mesti akan terliur atau berangan nak makan kek coklat yang Mr. Bean curi dari Mrs. Julia Wicklet. Betul tak?

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

Kadang-kadang tercari-cari kat mana la boleh dapat kek coklat ala-ala dalam animasi Mr Bean tu. Tak perlu cari jauh-jauh! Kek ni dah boleh buat sendiri. Haaaa ni ada resepi dan cara nak buat kek coklat ni!

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

Kek

260 gram tepung serbaguna

50 gram serbuk koko

8 gram baking soda

1/2 sudu teh garam

200 gram gula kastor

180ml buttermilk 

160ml minyak sayuran

85 gram sour cream atau plain yogurt

3 eggs (Gred A atau B)

250ml kopi (panas)

1 sudu teh vanila

*Tips*

  • buttermilk boleh digantikan dengan (180ml milk + 1 tbsp lemon juice atau 180ml milk + 1 tbsp white vinegar)
  • sour cream boleh digantikan dengan plain natural yogurt/greek yogurt
  • kopi panas: secawan air panas + 1 tbsp serbuk kopi
  • kopi adalah untuk meningkatkan rasa coklat (takkan rasa sangat kopi tu)
  • sila simpan kek di dalam peti sejuk, kira-kira 30 minit sebelum sapukan lapisan ganache kemudian sapukan dengan coklat putih ganache

Chocolate Ganache Frosting

240 gram dark chocolate

30 gram butter

80ml whipping cream

Chocolate Ganache Glaze

90 gram white chocolate

10 gram dark chocolate

50ml whipping cream

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

Cara penyediaan:

Chocolate Ganache Frosting

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

1. Campurkan bahan-bahan Chocolate Ganache Frosting dan panaskan dalam microwave selama 1 minit. Kemudian, keluarkan dan gaul. Selepas itu, masukkan ke dalam microwave semula selama 1 minit.

2. Tutupkan dengan plastik dan sejukkan pada suhu bilik selama 1-2 jam.

Kek

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

1. Sapukan butter ke atas permukaan loyang. Taburkan serbuk koko ke atas loyang.

2. Ayakkan semua bahan kek dan masukkan gula kastor.

3. Masukkan buttermilk, minyak sayuran dan sour cream atau plain yogurt, telur dan kopi panas, dalam adunan. Pukul sehingga rata dan masukkan dalam loyang.

4. Bakar pada suhu 170°C selama 30-35 minit.

Chocolate Ganache Glaze

1. Masukkan bahan-bahan Chocolate Ganache Glaze dan panaskan dalam microwave selama 1 minit.

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

2. Keluarkan dan gaul sehingga sebati.

3. Sejukkan sepenuhnya pada suhu bilik.

4. Sapukan adunan Chocolate Ganache Frosting ke atas semua permukaan kek. 

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

5. Letakkan adunan Chocolate Ganache Glaze sebagai topping. 

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

Haaaa tengoklah hasilnya! Sama kan! Kek nampak gebu dan moist! Sama tak dengan apa yang korang bayangkan masa kecil dulu.

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

resepi kek coklat macam dalam kartun mr. bean! cantik, sedap dan mudah sebenarnya!

 

 

Selamat mencuba!

Sumber: Instagram nahlahrsl

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}