Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Trending

Kena Simpan Bawang Dalam Peti Dulu Supaya Bila Nak Potong, Mata Takde Lah Nak Berair

Kalau potong bawang, mesti mata akan berair.
Editor
01 Nov 2020, 10:00 AM

Bawang merupakan bahan yang paling penting dalam apa jua masakan. Biasanya ramai akan mengelat apabila disuruh untuk mengupas atau potong bawang kerana ia memedihkan mata.

via GIPHY

Tapi apa punca sebenarnya yang membuatkan mata kita berair ketika mengupas bawang? Enzim yang terdapat di setiap lapisan bawang akan menyerap ke udara ketika dikupas dan boleh menyebabkan mata pedih sehingga mengeluarkan air mata.

Sebenarnya ada beberapa cara mengupas bawang tanpa rasa pedih yang ramai orang tak tahu.

  1. Kupas bawang dalam air

kena simpan bawang dalam peti dulu supaya bila nak potong, mata takde lah nak berair

Rendam bawang dalam bekas berisi air dan kupas bawang di bawah permukaan air. Dengan cara ini, enzim yang merembes tidak akan berterbangan di udara.

  1. Sapu pisau dengan jus lemon terlebih dahulu

kena simpan bawang dalam peti dulu supaya bila nak potong, mata takde lah nak berair

Sebelum nak kupas atau potong bawang, sapukan sedikit jus lemon pada pisau anda. Ini dapat membantu membunuh enzim yang dirembes.

  1. Simpan bawang dalam peti

kena simpan bawang dalam peti dulu supaya bila nak potong, mata takde lah nak berair

Sebaiknya simpan bawang dalam peti ais sebelum digunakan, ini disebabkan ia akan melambatkan proses enzim bawang menjadi gas yang boleh memedihkan mata saat dipotong.

  1. Memotong bawang di tempat terbuka

kena simpan bawang dalam peti dulu supaya bila nak potong, mata takde lah nak berair

Sebenarnya dengan cara ini paling selamat sebab angina yang bertiup akan mengalihkan enzim yang dirembes ke tempat lain. Oh patut la, masa rewang dikampung makcik-makcik yang memotong bawang itu rancak bersembang.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}