Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Scoop

“Industri muzik sekarang harus lebih serius dan ikhlas dalam setiap segi”- Megat Fazly, Mafidz

Good luck, Mafidz!

“industri muzik sekarang harus lebih serius dan ikhlas dalam setiap segi”- megat fazly, mafidz

Ditubuhkan pada awal 2016, Mafidz merupakan sebuah kumpulan yang terdiri daripada tiga orang adik-beradik iaitu Megat Hafidz, Megat Fazly dan Megat Aizat. Bulan Mac yang lalu Mafidz telah melancarkan album pertama mereka bertajuk Ada Angin Dan Hati.

Mungkin kumpulan Mafidz ini masih hijau, namun kehadiran mereka dalam industri seni membuka mata banyak pihak. Baru-baru ini kami berkesempatan menembual salah seorang ahli Mafidz iaitu Megat Fazly.

“Idea (untuk membentuk kumpulan) mula tercetus selepas kami bertiga berbincang tentang apa yang kami boleh tawarkan kepada industri muzik” Jawab Megat Fazly apabila ditanya bagaimana mereka bertiga membentuk kumpulan ini.

Ramai dalam kalangan kita yang merasakan untuk berkerja dengan mereka yang mempunyai pertalian darah adalah satu perkara yang sukar. Namun, disebabkan mereka bertiga dibesarkan dalam keluarga yang mencintai seni dan menjadikan muzik sebagai kerjaya maka persekitaran itu membuatkan mereka menjadi akrab sehingga bersetuju untuk membentuk sebuah kumpulan.

Mafidz kumpulan yang membawa genre yang agak baru dan jarang kita dengar iaitu folk pop. Bagi Mafidz, mereka mahu mewarnai industry muzik dengan genre tersebut  dan mereka yakin genre ini amat mudah dan bagus untuk diterima oleh pendengar.

Setiap pengkarya pastinya mempunyai pandangan tersendiri akan industry muzik tanah air. Jadi, ini jawapan yang ditulis oleh Fazly tatkala diajukan perihal ini,

“Pada pandangan saya, industry muzik sekarang harus lebih serious dan ikhlas dalam setiap segi dan karya yang bagus seharusnya diraikan tidak kira sama ada karya ‘mainstream’ atau ‘indie’. Muzik adalah seni.”

Seharusnya sesebuah karya itu perlu seimbang dari segi seni dan juga komesial. Mafidz percaya bahawa sesebuah lagu komersial yang bagus adalah lagu komersial yang mempunyai seni dan begitu juga sebaliknya.

Mengakhiri temu bual, kami bertanya, jika diberi peluang dengan siapa mereka ingin berkolaborasi dan ini jawapan mereka.

 “Jika berpeluang kami ingin berkolaborasi bersama Siti Nurhaliza.”

Diharapkan impian kumpulan Mafidz akan tercapai dan semoga kehadiran mereka akan lebih mencorakkan lagi industry seni tanah air. Good luck, Mafidz!

Untuk mengetahui update terbaru dari Mafidz, ikuti mereka di Instagram @mafidzofficial dan juga subscribe Youtube Mafidz Official

Oleh: Azwar Kamaruzaman

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}