Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Kesihatan

“Jangan Sesekali Menakutkan Dengan Hebahan Yang Tidak Tepat”- Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Tepat dan padat nasihat mufti buat kita semua
20 Mar 2020, 07:00 AM

“jangan sesekali menakutkan dengan hebahan yang tidak tepat”- pejabat mufti wilayah persekutuan

29 Januari yang lalu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Bayan Linnas Siri Ke - 221: Mauqif (Pendirian) Kami Tentang Novel Coronavirus (2019-Ncov)”

Melalui artikel tersebut, Pejabat Mufti telah memberikan lapan nasihat kepada seluruh rakyat bagi menangani masalah wabak penyakit itu. Namun, satu isu yang paling menarik adalah teguran kepada kita semua supaya jangan menyebarkan berita palsu.

Dalam point yang ketiga, di bawah tajuk, "Jangan Sesekali Menakutkan Dengan Hebahan Yang Tidak Tepat", Pejabat Mufti meletakkan beberapa hadis berkaitan dengan berita palsu.

Berikut adalah bahagian artikel yang menceritakan tentang berita palsu:

Firman Allah SWT:

وَإِذَا جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذَاعُوا بِهِ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَإِلَى أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لَاتَّبَعْتُمُ الشَّيْطَانَ إِلَّا قَلِيلًا

Maksudnya: “Dan apabila datang kepada mereka sesuatu berita mengenai keamanan atau kecemasan, mereka terus menghebahkannya; padahal kalau mereka kembalikan sahaja hal itu kepada Rasulullah dan kepada - "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) di antara mereka, tentulah hal itu dapat diketahui oleh orang-orang yang layak mengambil keputusan mengenainya di antara mereka; dan jika tidaklah kerana limpah kurnia Allah dan belas kasihanNya kepada kamu, tentulah kamu (terbabas) menurut Syaitan kecuali sedikit sahaja (iaitu orang-orang yang teguh imannya dan luas ilmunya di antara kamu).

(Surah al-Nisa: 83)

Hal ini bertepatan dengan hadis daripada Ibn Umar R.Anhuma, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَنْ حَمَلَ عَلَيْنا السِّلاَحَ فَلَيْسَ مِنّا

Maksudnya: Sesiapa yang membawa senjata untuk menakut-nakutkan kami, maka dia bukan daripada kalangan kami.

(Riwayat al-Bukhari, no. 6874)

Imam al-Nawawi menyatakan bahawa hadith ini di sisi ahli ilmu memberi maksud perbuatan membawa senjata untuk menakutkan orang ramai bukanlah daripada petunjuk dan amalan kami. (Lihat Syarh al-Nawawi 'ala Sahih Muslim, 1/109)

Begitu juga sabda Rasulullah SAW:

لَا يَحِلُّ ِلمُسْلِمٍ أَن يَرَوِّعَ مُسْلِمًا

Maksudnya: Tidak halal bagi seorang Islam menakutkan orang Islam yang lain.

(Riwayat Abu Daud, no. 5004)

Termasuk juga dalam ertikata menakutkan orang adalah dengan maklumat palsu yang menjadikan masyarakat merasa panik, takut dan bimbang. Begitu juga sebaran maklumat yang menggerunkan tanpa usul periksa sedangkan hakikat sebenarnya adalah berlainan. Dengan sebab itulah kami selalu katakan

إن كنت ناقلاً فالصحة، أو مدعياً فالدليل

Maksudnya: Jika sekiranya menukilkan sesuatu, maka sahkan terlebih dahulu. Atau jika membuat dakwaan, maka hendaklah mengemukakan bukti.” (Lihat Dhawabit al-Ma’rifah, m. 368)

Tahniah sekali lagi kepada KKM kerana telah menghimpunkan senarai berita-berita palsu berhubung Novel Coronavirus (2019-nCoV).[2]

Melalui artikel itu, Pejabat Mufti turut mengucapkan tahniah buat seluruh warga Kementerian Kesihatan Malaysia yang begitu komited dalam menghimpun akan berita-berita palsu yang berkaitan dengan isu ini.

Untuk pengetahuan anda, sekiranya seseorang itu disabitkan kesalahan menyebar berita palsu, maka akan dijatuhkan hukuman denda sehingga RM50,000 dan penjara sampai setahun.

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}