Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Kesihatan

Terperuk Di Rumah Bukan Halangan Untuk Kekal Sihat

Kekal cergas walau di rumah.
15 Mar 2021, 08:00 AM

terperuk di rumah bukan halangan untuk kekal sihat

Kredit: wavebreakmedia/Freepik; Edit: Zayan

Musim pandemik yang masih belum reda sepenuhnya ni membuatkan ramai orang yang masih duduk terperap di rumah. Kalau anda lebih suka terperap di rumah, adakah anda rajin bergerak dan bersenam? Elakkan daripada menonton TV je sepanjang hari. Kena kekal aktif agar badan sihat dan bertenaga. Kalau anda malas sangat nak bersenam, ni trik mudah untuk anda buat:

#1 Buat rumah anda macam walking track

Banyak-banyakkan berjalan di dalam rumah. Tak kisahlah ke dapur ke, ke tandas ke; cuba kira berapa langkah yang anda ambil (boleh jejak pakai apps atau smart watch kalau ada).

#2 Naik turun tangga

Kalau rumah anda dua tingkat, bolehlah turun naik tangga beberapa kali. Tu dah kira macam bersenam tau!

#3 Berdiri atau berjalan-jalan setempat bila borak dalam fon

Kalau anda ada call, anda boleh bercakap sambil berdiri atau berjalan-jalan setempat daripada duduk je sepanjang masa ketika belajar atau bekerja. Duduk lama sangat boleh membahayakan kesihatan tau! Jadi bila ada orang call, bangunlah sebentar. Lancarkan peredaran darah tu.

#4 Jalan-jalan dengan anak kecil

Buat anda yang ada anak kecil bawah empat tahun, cuba pimpin dia berjalan-jalan dalam rumah.

#5 Lipat baju sambil berdiri

Kalau sedang melipat baju, cuba berdiri agar darah di kaki berjalan lancar.

Senang saja kan semua petua ni? Jom kekal aktif!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}