Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ZAYAN

#indahdihati

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ZAYAN

#indahdihati

Fashionista

Anda Graduan Wanita Yang Baru Mula Bekerja? Ini 10 Workwear Asas Mesti Ada

Lengkapkan koleksi baju kerja sebelum memulakan kerja.
02 Oct 2020, 02:37 PM

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Freepik

Korang fresh grad yang baru diterima bekerja ke? Jika ya, tahniah! Selamat memasuki alam baru iaitu dunia pekerjaan. Dunia pekerjaan ni lebih mencabar tau, dan penampilan diri adalah salah satu faktor penting yang mesti korang ambil berat untuk membentuk first impression yang positif.

Tampil matang, sofistikated dan profesional dengan 10 basic workwear wajib ada ni:

#1 Blazer hitam (RM109)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Kalau korang dapat kerja korporat, blazer hitam ni wajib ada. Dapatkan yang well-fitted dan berpoket untuk memudahkan korang. Ia sangat versatil sebab boleh dipadankan dengan baju kolar putih atau blaus bercorak.

#2 Baju kolar putih lengan panjang (RM62.90)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Padankan baju kolar putih dengan blazer kalau tempat kerja korang agak konservatif atau korporat.

#3 Blaus lengan panjang (RM80.90)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Kalau ofis korang punya dress code tak terlalu strict, bolehlah pakai blaus dengan warna yang ceria sikit, macam blaus lengan panjang warna oren ni.

#4 Seluar slacks (RM85)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Seluar slacks warna hitam mudah dipadankan dengan apa saja warna baju. Pastikan seluar korang tak terlalu ketat atau longgar, dan cecah bawah sikit daripada buku lali.

#5 Skirt labuh (RM112.90)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Muslimah-muslimah bolehlah pakai skirt labuh di tempat kerja kalau tak selesa nak berseluar.

#6 Cardigan (RM122.90)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Cardigan penting lagi-lagi kalau ofis korang sejuk gila. Ia juga versatil dan boleh digayakan secara business casual atau casual je kalau dress code tak strict.

#7 Dress panjang (RM31.90)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Padankan dress panjang macam ni dengan cardigan. Pastikan tona kedua pakaian ni matching tau.

#8 Kasut tumit bertutup (RM89)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Kasut tumit bertutup boleh buat korang tampil lagi profesional, tapi pastikan tumit tak terlalu halus dan tinggi demi keselamatan dan keselesaan korang masa bekerja.

#9 Tote bag (RM59)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Tote bag saiz besar atau sederhana besar amat membantu kalau korang kena usung pelbagai dokumen penting, komputer riba mahupun tablet.

#10 Tali pinggang (RM26.90)

anda graduan wanita yang baru mula bekerja? ini 10 workwear asas mesti ada

Kredit: Zalora

Kalau seluar, dress atau skirt rasa macam longgar, bolehlah pakai tali pinggang bagi nampak kemas sikit. Selain tu ia juga boleh menyerlahkan lagi penampilan korang.

Macam mana dengan koleksi workwear korang? Dah lengkap ke belum? Paling penting, selain sarung workwear yang menyerlahkan gaya sofistikated, korang kenalah pilih workwear yang membuatkan korang selesa untuk dipakai sehari-hari.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}